Functies van airconditioning
De populairste functie van een airconditioning is koelen. Maar airconditioning heeft meer functies: zuiveren, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Op deze pagina bespreken we kort de verschillende functies.

Koelen
De hoofdfunctie van iedere airco: koelen. Bijna iedere airco werkt met koelmiddel dat door het aircosysteem wordt gepompt. De warmte van de ruimte wordt afgevoerd met dit koude koelmiddel. Hierbij ontstaat condensatie welke afgevoerd wordt via de condensslang. 

Zuiveren
Door de lucht zeven allerlei (stof)deeltjes, waarvan mensen allergisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan pollen bij hooikoortspatiënten. Maar de lucht kan ook verontreinigd zijn met nare luchtjes of rook. De meeste aircosystemen hebben een luchtzuiveringsfunctie (al dan niet in combinatie met speciale filters). Door de zuiveringsfunctie aan te zetten, maakt het apparaat de lucht schoon.

Verwarmen
In de koude wintermaanden komt de airconditioner op een heel andere manier van pas. Hij doet dan namelijk dienst als kachel. De airco is dan uitgerust met een warmtepomp. Uw airco gebruiken als verwarming is energiezuinig, beschikbare energie wordt uiterst efficiënt omzet in warmte.

Ontvochtigen
De lucht droger maken is een belangrijke functie van een airco. In Nederland hebben we vaak een hoge luchtvochtigheid, wat er ook voor zorgt dat het vaak warmer aanvoelt (gevoelstemperatuur) dan het in werkelijkheid is. De lucht een paar procent droger maken, helpt vaak al om je prettiger te voelen. Bovendien is droge lucht beter voor kostbare apparatuur zoals computers.

Ventileren
Tot slot kan de airco ook dienst doen als simpele ventilator. Bedompte binnenlucht wordt naar buiten gevoerd en verse buitenlucht wordt naar binnen gepompt. Handig wanneer u bijvoorbeeld geen raam kunt openen.

Wilt u liever persoonlijk advies?

Bel direct naar onze specialisten